info@albas.al
TEL: 04 580 0160
Close

Iliada treguar fëmijëve

1,200 L

Në poemën ILIADA tregohet se çfarë ndodhi gjatë javëve të fundit të luftës së Trojës, në të cilën i ndeshën grekët dhe trojanët. Qyteti i Trojës, i cili nodhet në Azinë e Vogël, atëhere quhej edhe Ilion, ndaj historia mban titullin Iliada. Por, si filloi Iliada? Ajo zuri fill me zemërimin e Akilit, heroit më të madh grek, prej fyerjes që i kishte bërë mbreti Agamemnon. Sa dëme e sa dhimbje do të shkaktonte ajo luftë! Fjalët e bukura me të cilat e ka kënduar këtë histori Homeri, kanë bërë që ajo të lërë gjurmë në kohë, deri në ditët tona.

Bli

Në poemën ILIADA tregohet se çfarë ndodhi gjatë javëve të fundit të luftës së Trojës, në të cilën i ndeshën grekët dhe trojanët. Qyteti i Trojës, i cili nodhet në Azinë e Vogël, atëhere quhej edhe Ilion, ndaj historia mban titullin Iliada. Por, si filloi Iliada? Ajo zuri fill me zemërimin e Akilit, heroit më të madh grek, prej fyerjes që i kishte bërë mbreti Agamemnon. Sa dëme e sa dhimbje do të shkaktonte ajo luftë! Fjalët e bukura me të cilat e ka kënduar këtë histori Homeri, kanë bërë që ajo të lërë gjurmë në kohë, deri në ditët tona.

Edhe pse asgjë nuk dihet me saktësi, në shekullin VIII para Krishtit, një poet grek i quajtur Homer, për të cilin thuhet se qe i verbër, këndoi një poemë të mrekullueshme të titulluar Iliada, në të cilën rrëfehen bëmat e Akilit dhe të heronjve të tjerë në luftën e Trojës. Thuhet gjithashtu, se Homeri më pas krijoj poemën Odiseja, një histori që tregon për aaventurat që përjetoj Odiseja, Uliksi, që kur u nis nga Troja pas mbarimit të luftës, derisa mbërriti dhjetë vjet më vonë në atdheun e tij, në Itakë. Dy veprat ishin poemat e para gojore, që këndoheshine që më pas u shkruan. Por e vërteta është se asnjëra nga këto nuk është e sigurt, madje ka nga ata që thonë se Homeri nuk ka ekzistuar…

Sidoqoftë, Iliada është një poemë e mrekullushme, e cila u krijua shumë e shumë vjet më parë, rreth tetë mijë vjet më parë! Ajo është e shkruar në greqisht dhe mendohet se ka 15693 vargje.

Autor:

Rosa Navarro Duran

Botues:

Albas

Përktheu:

Viola Dona

Viti i botimit:

2019

Faqet:

228

ISBN:

978-9928-282-77-4

Jepni vlerësimin tuaj për librin “Iliada treguar fëmijëve”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × four =

Nuk ka asnjë vlerësim për këtë libër.

X