info@albas.al
TEL: 04 580 0160
Close

Ligji: libër i rrezikshëm

500 L

Pamfleti i Ligjit, i botuar në rreth një milion kopje, vazhdon të shitet edhe sot me një ritëm prej 15 mijë kopjesh në vit. Çdo vit, nga pak kudo në botë, dalin një ose disa libra për të, si dhe përkthime të veprave të tij.

Bli

Ligji (anglisht: The Law; titulli origjinal frëngjisht La Loi), është një libër i Frédéric Bastiat, i botuar në vitin 1850. Libri u shkrua në Mugron dy vite pas Revolucionit të Tretë francez dhe pak muaj përpara vdekjes së tij nga tuberkulozi në moshën 49 vjeçare.

Libri, që ka formën e një eseje, u ndikua nga vepra e filozofit John Locke me titull Second Treatise on Government, dhe nga ana e vet ndikoi në veprën Economics in One Lesson, të Henry Hazlitt. Është një nga veprat më të njohura të Bastiatit, së bashku me The candlemaker’s petition (anglisht) dhe The Parable of the broken window (anglisht).

Tek Ligji, Bastiat thotë se “çdonjë nga ne ka një të drejtë natyrore – nga Zoti – për të mbrojtur personin e vet, lirin e vet dhe pronën e vet”. Shteti është “zëvendësues i një force të përbashkët për forcat individuale” për të mbrojtur të drejtat e veta. Ligji bëhet pervers kur përdoret për të dhunuar të drejtat e individit, kur ndëshkon të drejtën e njërit për të mbrojtur vetveten nga një përpjekje kolektive e të tjerëve për të miratuar leagjislativisht ligje që në thelb kanë të njëtin efekt me atë të plaçkitjes.

Pamfleti i Ligjit, i botuar në rreth një milion kopje, vazhdon të shitet edhe sot me një ritëm prej 15 mijë kopjesh në vit. Çdo vit, nga pak kudo në botë, dalin një ose disa libra për të, si dhe përkthime të veprave të tij.

Autor:

Frédéric Bastiat

Botues:

Albas

Përktheu:

Latif Ajrullai

Viti i botimit:

2019

Faqet:

104

ISBN:

978-9928-311-18-4

Jepni vlerësimin tuaj për librin “Ligji: libër i rrezikshëm”

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight − 5 =

Nuk ka asnjë vlerësim për këtë libër.

X