info@albas.al
TEL: 04 580 0160
Close

Shtatë të çmendurit

1,100 L

Shtatë të çmendurit është vlerësuar unanimisht prej kritikës si kryevepra e Roberto Arlt-it. Në të, autori prek dhe shtjellon disa nga problemet e shtruara prej ekzistencializmit filozofik. Çështjet morale, vetmia, ankthi përballë pakuptimit të jetës dhe trishtimi ndaj vdekjes janë tema që përsëriten në arkitekturën metafizike të personazheve të romanit.

Bli

Shtatë të çmendurit është vlerësuar unanimisht prej kritikës si kryevepra e Roberto Arlt-it. Në të, autori prek dhe shtjellon disa nga problemet e shtruara prej ekzistencializmit filozofik. Çështjet morale, vetmia, ankthi përballë pakuptimit të jetës dhe trishtimi ndaj vdekjes janë tema që përsëriten në arkitekturën metafizike të personazheve të romanit. Është një kritikë e mprehtë shoqërore e Argjentinës së viteve njëzet. Romani është i mbushur me monologë, që i shtyjnë personazhet në disa përsiatje, njëherazi të lajthitura dhe të mençura, në të cilat shtrohet çështja e çmendurisë absolute të shoqërisë, mizorisë së kapitalizmit, ftohtësisë së industrializimit dhe teknologjisë, duke i vënë ato në kontrast me dobësinë dhe brishtësinë e njeriut të vdekshëm që i ka krijuar. Autori depërton në vramendjet metafizike universale, çka e bën veprën t’i kapërcejë hendekët kohorë. Shtatë të çmendurit përbën pjesën e parë të dilogjisë së jashtëzakonshme, që përmbyllet me romanin Flakëhedhësit.

Roberto Arlt, figurë e shquar e letërsisë argjentinase dhe asaj hispanike. Lindi më 1900-n në Buenos-Ajres. La pas një krijimtari të pasur letrare, edhe pse ndërroi jetë në moshën dyzetedyvjeçare. Stili i shkrimit të tij ishte novativ. Ishte i pari romancier që theu rregullat letrare të traditës, duke përdorur një stil të pavarur nga estetika mbizotëruese e letërsisë së kohës së tij. Vepra e tij konsiderohet pararendëse e letërsisë moderne në Amerikën Latine.

Autor:

Roberto Arlt

Botues:

Albas

Përktheu:

Erion Karabolli

Faqet:

300

Viti i botimit:

2021

ISBN:

978-9928-356-33-8

Jepni vlerësimin tuaj për librin “Shtatë të çmendurit”

Your email address will not be published.

fifteen + three =

Nuk ka asnjë vlerësim për këtë libër.

X