info@albas.al
TEL: 04 580 0160
Close

Olga
Tokarczuk

Shtërgjet

Olga Tokarczuk është shkrimtare polake, autore e mjaft librave të vlerësuar me çmime të rëndësishme ndërkombëtare. Përpara se të fillonte karrierën e saj letrare, Olga Tokarczuk ka studiuar psikologji në Universitetin e Varshavës, por profesionin e terapistes e ushtroi vetëm për pak kohë.

Në vitin 2018, për librin “Shtergjet”, fiton çmimin prestigjioz “Man Booker International Prize”, e vetmja autore polake e nderuar me këtë çmim deri më sot. Po këtë vit u nderua me çmimin “Nobel në letërsi”. Olga Tokarczuk shquhet për një stil të veçantë rrëfimi, të cilin vetë e ka quajtur “roman konstelacion” i cili i lejon secilit prej lexuesve të përvijojë trajta kuptimplote prej tyre.

Autorja prek gjithashtu në romanet e saj çështje të ndjeshme shoqërore, të cilat pasqyrojnë dhe bindjet e saj prej shkrimtareje të angazhuar. Kështu, një vend të veçantë në romanet e Tokarczuk zënë tema që lidhen me të drejtat e kafshëve, ruajtjen e ambientit, luftimin e ksenofobisë etj.

tjerë

Olga Tokarczuk
Olga Tokarczuk
Filozofi-sociale
Darko Tusevljakovic
Darko Tusevljakovic
Filozofi-sociale
Clemens Meyer
Clemens Meyer
Filozofi-sociale
Georgi Gospodinov
Georgi Gospodinov
Filozofi-sociale
Olivier Guez
Olivier Guez
Filozofi-sociale
X